Thuis je werkplek van kantoor nabootsen

Thuiswerken: bijna iedereen met een kantoorbaan heeft er in de afgelopen jaren mee te maken gekregen. Soms op eigen verzoek, vaak omdat het nodig was. Waar we eerst allemaal een beetje onwennig in onze eigen huizen rondliepen tijdens werktijd, het gevoel hebbend te spijbelen, en met grote moeite om ‘normaal’ aan de werkdag te beginnen, gaat dat de meeste mensen inmiddels stukken beter af. Het is ons bijna allemaal gelukt om het gevoel van de werkplek op kantoor thuis zo goed mogelijk na te bootsen.

Onmisbaar: contact met je collega’s

Om ook thuis het gevoel te hebben ‘echt’ aan het werk te zijn, is contact met je collega’s onmisbaar. Zij vormen een deel van je werk, met hen moet je niet alleen samen de klus klaren, zij zijn ook je klankbord bij dagelijkse (werk)beslommeringen. Elkaar bellen en mailen kan, maar is vaak niet handig. Je weet niet of de ander op dat moment tijd heeft om je te spreken, of zit eindeloos te wachten op antwoord. Bovendien kun je elkaar niet zien, terwijl juist het zien van gezichtsuitdrukkingen en handgebaren ervoor zorgt dat gesprekken goed verlopen. Zonder dit soort non-verbale communicatie ontstaan er veel eerder misverstanden of wrijvingen.

Een programma als Microsoft Teams wordt dan ook dankbaar omarmd. Zo kun je met je hele team tegelijk praten, en elkaar daarbij ook daadwerkelijk zien. Zo kun je, net als wanneer je met elkaar in één ruimte zit, de dagelijkse dingen doornemen. Werk gerelateerd, maar zo nu en dan ook wat informeler, afhankelijk van hoe je normaal gesproken met je collega’s omgaat. In veel bedrijven wordt er op deze manier niet alleen overlegd, maar ook regelmatig samen geluncht of zelfs geborreld op afstand. Belangrijk, want zit je in je eentje thuis en zie of spreek je je collega’s nauwelijks, dan voel je je al snel minder verbonden met elkaar en met het bedrijf. En dat komt de sfeer niet ten goede.

Een virtuele werkplek die overal hetzelfde kan

Natuurlijk kun je thuis ook alleen maar je werk doen als je daarvoor de juiste programma’s tot je beschikking hebt. Dankzij Microsoft 365 kun je tegenwoordig altijd en overal inloggen, en vervolgens alle programma’s te zien krijgen die je normaal ook voor je werk gebruikt. Wel zo prettig, want niemand zit erop te wachten thuis met andere programma’s te maken te krijgen dan op kantoor. Door medewerkers op verschillende locaties en zelfs op verschillende apparaten toegang te geven tot dezelfde software, weet een bedrijf dat het eigenlijk niet meer uitmaakt waar iemand is, het werk kan altijd gedaan worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*